Október 1., a zene világnapja

Október 1., a zene világnapja

A zene mindenkié

A ZENE VILÁGNAPJA

 

,,A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.

Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik."

(Kodály Zoltán)

 

Életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét a zene világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak. Most, a Zene világnapján akár aktív művelői, akár passzív élvezői vagyunk ennek az isteni adománynak, gondoljunk azokra, akik énekelnek, muzsikálnak, tanítanak belső igényességük által, természetes emberi vággyal.

Idézzük fel Kodály Zoltán szavait: ”A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga. Most ők következnek, akik arra vállalkoztak, hogy zenélni tanuljanak, hogy hangszereikkel zenei élményt hozzanak létre. Nem kis dolog ez. Sok-sok gyakorlás, kitartás kell, mire a hangszer teljes mértékben engedelmeskedni kezd a rajta játszónak. A zene megérdemli a tiszteletet, a zenész pedig megérdemli a közönség figyelmét. Még akkor is, ha kezdő.”

A zene igazán nagy ereje nem a dallamok összetettségében, de még csak nem is a közvetítő hangszerek különlegességében rejlik, sokkal inkább a zene által előhozott, esszenciális belső tartalmak megélésének lehetőségében. A lényeg ugyanaz: a zene egy indikátor, segítségével pedig olyan dimenziók megtapasztalására van lehetősége minden élő embernek, mely alapvető lényege a létnek.

Kodály Zoltán szavaival zárva: „Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.” „Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd igazán: ÖRVENDJEN AZ EGÉSZ VILÁG!”

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

Letenyei AMI Nevelőtestülete

Pályázatok